Viden, udvikling og samvær
2840 HolteVælg område

AOF Seniorhøjskolen

Du kan tilmelde dig via disse link:

Mandag kl. 10

Mandag kl. 12.30

Tirsdag kl. 10

Sex og mad og corona

- et oprør mod det sundhedsramte Danmark

21. eller 22. september

Poul Joachim Stender er præst, forfatter, madskribent og rejseleder

Sygdom og død er ikke et teknisk uheld. Det er en pandemi heller ikke. Det er en del af vores livsvilkår. Alligevel bilder vi os ind, at et langt liv er en rettighed. I stedet for at måle livet i længden, skulle vi hellere måle det højden. Måske handler tilværelsen ikke om at undgå at dø, men at finde noget at dø for. Hvad er det der gør, at vi er mere optaget af vores egen krop end vores elskede krop? Og hvad er det for mekanismer, der får os til at fokusere på, om maden er økologisk og fedtfattig frem for at være optaget af, at den skal smage vidunderligt og spises i godt selskab? Tiden er inde til at stille spørgsmålstegn ved, om det er så sundt at være sund, som vi bilder os ind. Corona-krisen har vist os, at vi ikke har alligevel ikke har kontrol over ret meget. Det giver os en chance for, at sætte livet mere på spil end vi gør i øjeblikket.

Poul Joachim Stender er præst, forfatter, madskribent og rejseleder. Har udgivet adskillige bøger. I 2019 bogen Hullerne i livet – og livet i hullerne med lægen og sexologen Jesper Bay-Hansen. I 2020 udkom Jesus Trip – en rejsebog til Israel.

Et liv bag tremmer

28. eller 29. september

Tom Hansen

Tom fortæller om “den ene fejl” der kostede en dom på 7 års fængsel. Han fortæller om de udfordringer, tanker og problematikker der følger med en fængselsdom, når man som en ganske almindelig mand pludselig havner i fængsel. Tom er nu løsladt og giver tilhørerne et indblik ind i livet bag tremmer.

De drog mod øst

5. eller 6. oktober

Ole Sohn tidl. minister

Mange danskere udvandrede til Amerika i den sidste halvdel af 1800-tallet. Det er almindelig kendt. Mindre kendt er det, at tusindvis af danskere også udvandrede til Rusland og Sibirien. Hvem var de, hvad lavede de, og hvilket land var det, de kom til? Det gør forfatter og politiker Ole Sohn os klogere på.

Med Sind og Sjæl flaaet og sprængt i Stumper og Stykker

19. eller 20. oktober

Simon Kratholm Ankjærgaard journalist og forfatter

Små 30.000 dansksindede sønderjyder kæmpede på tysk side under 1. verdenskrig. 6.000 kom aldrig hjem igen. Og blandt de, der gjorde, kom tusindvis hjem med ar på sjælen. Én af skæbnerne var Rasmus Christian Petersen. Han hængte sig 30 år efter krigens afslutning – som offer for et sind, der var blevet sønderrevet i de nordfranske skyttegrave og over tabet af sin bror, som også deltog i krigen.

Jeg fortæller historien om min oldefar, der aldrig blev den samme efter mødet med krigens rædsler. Det er også fortællingen om de mange sønderjyder, der kæmpede på tysk side, om deres oplevelser, deres tab og deres kollektive krigstraume. Det er den lille historie i den store – og omvendt.

Stauning, Krag og Anker

26.eller 27. oktober

Bjarne Henrik Lundis

Foredrag om tre tidligere statsministre Thorvald Stauning, Jens Otto Krag og Anker Jørgensen. Hør om udviklingen i arbejderbevægelsen, Socialdemokratiet og vores velfærdssamfund fra slutningen af 1800-tallet og frem til i dag.

Politiets hunde - snuden i sporet

2. eller 3. november

Iben Danielsen

I bogen ”Med snuden i sporet” følger jeg politiets arbejde med hunde, udvælgelsen fra hvalp til voksen. Træningen, prøverne og opgaverne. Bogen er udgivet på true crime forlaget Nyt DPIF, og foredraget handler også om hvordan politiet i Danmark i 1906 besluttede, at bruge hunde i deres arbejde. Der er flest patruljehunde, som både skal kunne finde en lille bortløben dreng i en skov og holde styr på en vild fodboldfejde efter en kamp. Foredrag giver også indblik i hvordan politiet træner hundene til de opgaver?

Hør om de specialuddannede narkotika-, sprængstof-, brand-, mobilhunde, og om det særlige danske speciale, de anerkendte nedgravnings-hunde. Foredraget handler også om hundenes bidrag til opklaringen af en række omtalte kriminalsager. Og ikke mindst hør om hundens helt eminente snude, og alt hvad den kan.

Eventyrshow

9. eller 10. november

Rasmus Krath

Rasmus Krath har igennem 20 år rejst over hele kloden i en søgen efter menneskets, naturens og geografiens mangfoldighed. Han har i dag fortalt om rejserne i over 1000 foredrag - eventyret er blevet hans levevej. Nu samler han trådene i dette forrygende show - en pallette af de bedste oplevelser fra rejserne samt beretningen om, hvordan det kan lade sig gøre at leve som eventyrer i dagens Danmark.

Diplomati og anekdoter

16. eller 17. november

Laurids Mikaelsen tidl. ambassadør i Litauen, Kina og Polen

Diplomati, er det altid på bonede gulve? Nej. Hvad er diplomati så? Nogen siger, skal vi sende marinen eller diplomatiet? Diplomati kan være beskidt. Diplomatiet tager sigte på at sikre fornuftige relationer med andre lande, f.eks. en gruppe lande, EU, FN, NATO osv. Det kan også være med ét andet land, f.eks. Kina eller USA.

Det er ikke kun ”rigtige” diplomater, som tager sig af kontakter til andre lande. I foredraget kommer vi på rejse med Uffe Ellemann-Jensen, Prins Joakim, H.C. Andersen, Poul Schlütter, Poul Nyrup-Rasmussen, Winston Churchill, Mao Zedung, Anker Jørgensen, Henrik Kaufmann og mange andre. Det var Henry Kissinger som sagde: ”Hvor du står, kommer an på hvor du sidder”!

Vi var folket – møder med østeuropæerne

23. eller 24. november

Thomas Ubbesen og Anne Haubek

Til efteråret er det tredive år siden Berlin Muren blev væltet af ekstatiske folkemængder i Østberlin. “Wir sind da Volk”, råbte DDR-borgerne og krævede frihed for diktatur og kommunisme. Men hvordan er det egentlig gået vore medeuropæere i øst gennem de mellemliggende år?  Er de blevet frie, lykkeligere borgere i en demokratisk og bedre verden – eller er hele friheds-eksperimentet endt i korruption og højre-populisme? 

Sammen med sin kone, journalist og Østeuropa-kender Anne Haubek, har Thomas Ubbesen gennem et efterår og en vinter rejst “Udkantøsteuropa” – 15 tidligere kommunistiske lande – tyndt og talt med ganske almindelige mennesker om forholdene dengang og nu. Det kommer der en bog ud af: “Vi var folket – møde med østeuropæere 30 år efter Murens fald”, som udkommer på Gyldendal til september – og naturligvis også et medrivende og bevægende foredrag om menneskeskæbner fanget i historiens malstrøm.

Juleaften, julekrybbens historie og de Hellige Tre Konger

30. november eller 1. december

Iben Skibsted Klæsøe, Ekstern lektor, Ph.D.

Juleaften, julekrybbens historie og de Hellige Tre Konger – et historisk tilbageblik på fejringen af julen og hele denne fantastiske begivenhed.

Vi fejrer juleaften den 24. december, men sådan har det ikke altid været. Og sådan er det heller ikke alle steder i dag. Vi skal høre om den lysende stjerne på himlen, om de hellige Tre Konger, og hvem de mon var? Og om den første rigtige julekrybbe, der blev skabt af Frans af Assisi i 1223. Siden blevet krybben et fast inventar i alle katolske og efterhånden også i mange protestantiske juletraditioner. Især italienerne men også folk i Tyskland og Østrig har haft og stadig har store traditioner for opbygning af julekrybber. I 1800-tallet kunne krybben bestå af flere end 400 forskellige figurer. I dag har mange familier også i Danmark tradition for at pynte op til jul med deres helt egen julekrybbe enten lavet selv eller måske indkøbt på en af familiernes rejser rundt i hele verden. Julescenariet med Jesusbarnet og krybben har været og er stadig yndede kunstneriske motiver for både klassiske og moderne kunstnere.